Translate

dinsdag 29 januari 2013

Poppenhuisclub

Vandaag hadden we een bijeenkomst van ons poppenhuisclubje bij mij thuis. Wij zijn normaal met z'n vijven, maar vandaag waren we met vier. Naast het feit dat we samen knutselen, maken we er ook een gezellige boel van met de nodige snoeperijen. Soms werken we allemaal aan hetzelfde project, maar vandaag wilden we ieder wat anders maken/afmaken.
Andrea had het huisje, wat we vorige week gemaakt hadden af en begon nu aan de meubeltjes. Het huisje is schaal 1/144, dus een poppenhuisje voor in het poppenhuis.
Ook liet ze het winkeltje zien, wat bedoeld is als speelgoed voor de poppenhuiskinderen. Dit is nog kleiner, schaal 1/288. Het grondvlak van het winkeltje is 4 x 2 cm. Op de foto zie je details, die met het blote oog niet te zien zijn. Ik heb er extra een euromunt naast gelegd ter vergelijking.
Monik vond het winkeltje zo leuk, dat ze er ook aan ging werken. Zij bracht een koffertje 1/12 mee, wat zij op een ander clubje gemaakt had. Het wordt gevuld met spulletjes alsof het een openstaande vakantiekoffer is van iemand die net naar Parijs is geweest. Andrea wilde dit ook wel maken, maar dan van iemand bij terugkomst uit Griekenland. Leuk om op een bedje te zetten.
Leni werkte aan een grote hutkoffer (1/12) van een marskramer, die in vroeger tijden de boer op ging met kant, band en allerlei zaken. Een deel van de handel is al klaar en ligt er voor uitgestald. Bollen wol, kaartjes met knopen ritsen en handdoeken.
En ik, wat deed ik. Ik zorgde voornamelijk voor de catering en werkte tussendoor ook aan het winkeltje. Dit is nog lang niet af, dus nog niet om te laten zien. Ook had ik het idee om nog even aan de inrichting van mij 1/12 kast te werken, die ingericht wordt als poppenhuis. Zoiets als vroeger de rijke dames deden, zoals Sara Ploos-van Amstel. Een van haar huizen staat in het Gemeentemuseum van Den Haag en de andere in het Frans Hals museum in Haarlem.  
De kast zelf heb ik gekocht. Hij was redelijk goedkoop (Euromini). Er is zelfs al een handvatje af, maar dat ligt in de la. De twee blank houten stoeltjes waren van Andrea en passen als schaal niet zo goed bij deze kast. 1/120 of nog iets groter is beter. De boekenkast is al aardig gevuld.
Al met al zelf niet zo veel gedaan, maar wel een gezellige dag gehad. En volgende keer gaan we naar Monik, dus dan kan ik weer lekker knutselen.

Groeten, Joke

zaterdag 26 januari 2013

La Passion en Railroad Sampler


Gisteren heb ik de laatste losse stukken aan "La Passion" genaaid  en haar mooi op de vloer gelegd en gefotografeerd. Deze foto heb ik ook naar Grit gestuurd, want die gaat de foto's van de deelnemers weer plaatsen. Als jullie tijd hebt, raad ik je aan te kijken op haar blog. Wat kleurverschil al met een patroon kan doen.
Als de hele rondte klaar is, wordt de diameter 1,26 meter. Het is de bedoeling dat zij uiteindelijk 1,95 meter vierkant wordt. Dus ik heb nog even te gaan. Helaas moet zij nu even in pauzestand, want mijn schouder en kapot gestoken wijsvinger moeten even rusten. Het is trouwens mijn eigen schuld, want ik heb voor de donkerblauwe rand gewone katoenen stof genomen. Geknipt uit een nieuw gekochte zomerbroek, die ik toch niet ging dragen. Leek mij een goed idee om deze stof een goede bestemming te geven. Inmiddels heb ik het verschil ervaren tussen quiltstof en gewone katoen. Ook al heb ik het vooraf gewassen, het is behoorlijk stug. Er moet flink wat kracht gezet worden om er doorheen te komen. Maar nu moet ik er toch verder mee werken om de randen af te maken.
Het is gelijk een mooie gelegenheid om weer aan de Railroad Sampler te werken. Toen deze in juli werd aangekondigd op de site van "De Quilterie" kon ik niet wachten totdat de blokken er eindelijk opstonden.
De eerste twee zouden in september komen, maar het was uiteindelijk 28 augustus toen ik ze zag. Ik moest gelijk beginnen.
Ze staan hier De originele blokmaat is 24 cm, maar ik maak blokken van 12 cm op de paperpiecing manier.
Blok 1, 2 en 4 is af. En toen probeerde ik voorzichtig een paar hexagonnetjes van "La Passion".
Wat er daarna gebeurde weten jullie inmiddels. Ik raakte er zwaar verslaafd aan.

Wil ik eindigen met jullie te bedanken voor de reacties. Ik heb ervan genoten.

Groeten, Joke

donderdag 24 januari 2013

Zomaar wat laten zien.

De laatste dagen heb ik vol verwachting gekeken of er op mijn blog al reacties kwamen.
Wat is het leuk als er zomaar iemand reageert. En er zijn zelfs al 3 volgers. Hartelijk bedankt, jullie hebben mij heel blij gemaakt.

Het woord USO heb ik zelf bedacht. Als er  UFO's en AFFO's zijn, dan zijn er vast wel meer mensen zoals ik, die nog leuke projecten in voorraad hebben. En dat zijn dan de USO's. (UnStartedObjects)

Dat leuke borduurtje of dat quiltje wat op de verlanglijst staat, maar moet wachten totdat iets anders afgemaakt is.

Vandaag wil ik een borduurwerk laten zien, wat met meerdere van mijn hobby's te maken heeft. Het is een borduurwerk van een poppenhuis. Een Pako pakket, waar ik zo'n jaar of 12 geleden verliefd op werd. Het hangt nu al 10 jaar in mijn woonkamer te pronken.Omdat ik niet zo'n snelle werker ben, zal ik de komende tijd wat meer laten zien van werkstukken die ik al eerder gemaakt heb, in de hoop dat jullie dat ook leuk zullen vinden.

Nu nog een paar hexagonstukken aan het grote gedeelte naaien, zodat ik later deze week een nieuwe foto kan sturen naar Grit. Die gaat weer foto's op haar blog zetten van alle deelnemers. Kan je zien hoe verschillend hetzelfde patroon uitgewerkt wordt.

Groeten, Jokezondag 20 januari 2013

Goed voornemen

Eind december had ik mij voorgenomen om op 1 januari met een blog te beginnen. Er was even vertraging en daarom ga ik het voornemen nu uitvoeren.
Het lijkt me leuk om zo nu en dan te vertellen waar ik zoal mee bezig ben. Dat kan heel divers zijn, want ik ben licht ontvlambaar.
Sinds ik diverse blogs lees, komt er zoveel leuks voorbij wat ik ook wel wil, dat ik mijzelf heel erg moet inhouden om niet gelijk te beginnen.
Mijn lijst van UFO's en USO's (unstarted objects) is al eindeloos.
Dus moet er eerst iets afgemaakt worden, voordat ik aan iets nieuws begin.

Op dit moment ben ik helemaal in de ban van quilten. Dit deed ik al op poppenhuisformaat vanaf 2000, maar dit jaar is daar ineens quilten in het groot bijgekomen.

Mijn grootste passie nu is "La passion" van Grit's life : http://gritslife1.blogspot.nl/ Hier ben ik bijna dagelijks mee bezig.
Begin december heb ik deze foto's gemaakt. De papiertjes zitten er nog in, dus het oogt niet zo mooi.


Daarna heb ik nog een foto gemaakt met mijn poppenhuisquiltjes.


Na heel wat avondjes hexagonnetjes maken, ben ik uiteindelijk tot aan de laatste foto gekomen.
Hij ligt op de tafel en hier kun je goed zien hoe groot hij al wordt.
Nu ga ik er maar weer eens mee verder.

Het blog ziet er nog niet zo gestroomlijnd uit, maar er moet nog een en ander bijgeleerd worden.

Prettige zondag allemaal.

Groeten, Joke