Translate

dinsdag 26 februari 2013

Maatjesdag en borduurwerk.


Zaterdag zijn we de hele dag op een Maatjesdag geweest. Nu wist ik tot voor kort totaal niet wat dit was, maar een paar dames in het zwembad vroegen ons of we ook zin hadden om te komen. Het is een ontmoetingsdag van mensen die elkaar van het forum op Hobbyjournaal kennen. Het was de bedoeling dat ieder die dag aan zijn eigen hobby werkte. Gezellig was het om met veel mensen verschillende hobby's te beoefenen. Er waren vrij veel kaartenmaaksters en die lieten ware kunstwerkjes zien. 's Morgens heb ik lekker aan de hexagonnetjes gewerkt en 's middags aan de lap voor het tasje. Andrea had breiwerk en mini quilt naaiwerk bij zich en ze liet ook wat van haar miniatuurwerk zien. Adrie zat kleine bloemstukjes te maken en andere Joke zat te borduren.  Welkom, leuk dat je me nu volgt.

foto van forum Hobbyjournaal.
Ik mocht nog meer foto's gebruiken, maar daar staan allemaal personen op en dat wil ik om privacy redenen niet doen. Zelf had ik ook een toestel bij me, maar vergat weer om foto's te maken.
De organisatie was perfect. De catering bijna te perfect, want er was zoveel lekkers, dat ik mij toch wel een beetje te buiten ben gegaan. Adrie en A3, bedankt voor deze gezellige dag.

's Avonds thuis en de rest van het weekend ben ik heerlijk doorgegaan met borduren. Ik voelde me weer net dat meisje op school met haar eerste borduurlapje.  Iedere keer was ik weer benieuwd hoe de volgende  rand er uit zou gaan zien. En zoals jullie zien, kon ik me soms niet beheersen en begon ik alvast een stukje aan de volgende rand.

Het is erg verslavend en ik ben nu al over de helft.

Allemaal nog een prettige dag verder, 
Groeten, Joke

zaterdag 23 februari 2013

Gratis download Quilt E-books (afgelopen)

Deze week kreeg ik een mailing van Martingale, een uitgeverij van quiltboeken.
Zij hebben een blog en daar kondigen zij allerlei projecten aan.
Nu was het een blog ter herinnering aan een van hun medewerksters en auteur van quiltboeken, Robin Strobel. Een bijzondere vrouw.
Om in haar geest te handelen boden zij twee boeken van haar gratis aan als E-book.
Ik heb het eerst uitgeprobeerd of het werkte en het lukte.
Je moet wel de gehele aankoopprocedure doorlopen, maar je rekent uiteindelijk niets af.
En ik moet zeggen, het zijn mooie boeken met interessante patronen.
Hier kan je het vinden: Klik
Helemaal tot onderaan lezen en daar staat dan de link naar de boeken en ook losse patronen.
Deze actie duurt t.m maandag, dus niet te lang wachten.
Veel plezier ermee.

Groeten, Joke

donderdag 21 februari 2013

Modelbouwclub

Dinsdagavond ben ik naar de modelbouwclub geweest. Over het algemeen is dit een mannen aangelegenheid, maar de club waarvan ik lid ben, kent ook 4 vrouwelijke leden. De vrouwen zijn voornamelijk actief op poppenhuis gebied. Ik zou Christien helpen met een kantje voor een miniatuur kantkloskussen. Zelf kreeg ik 's middags het idee om een quilthuisje te gaan zagen. Ik had op de beurs een leuke gezien en wilde zoiets zelf wel maken. Thea, de vrouw die het eerst lid van deze club werd, was aan haar kabouterboot aan het werken. Een paar jaar geleden, tijdens de jaarvergadering, zei een van de mannen: "Waarom maken jullie geen boot, er zijn toch ook woonboten? "  Thea pakte de handschoen op en wilde een kabouterboot gaan maken. Voor haar eerste boot, die inmiddels af is, maakten de mannen de romp.

En ook een daktuin met speelplaats voor de kinderen.
Alles is zelfgemaakt. De kabouters zijn geboetseerd. Het mankeert er nog maar aan, dat ze de gordijntjes zelf geweven heeft.
Toch was ze niet helemaal voldaan over deze boot. Dat de romp niet zelfgemaakt was, stak haar. Dus begon ze opnieuw aan een woonboot en nu helemaal van het begin af zelfgemaakt. Ze is al een heel eind en zo gaat deze worden.
Ook weer alles zelfgemaakt. Zoveel mogelijk van afvalhout.
Christien (ook een quiltster) vond het idee van een quilthuisje zo leuk, dat ze spontaan ook mee deed.

Meer kan ik hiervan nog niet laten zien, want hoewel we dus wel alles gezaagd hebben, staat er nog niets in elkaar.
Zelf heb ik de afgelopen dagen de hexagonnentjes in elkaar gezet, die ik in de trein naar Zwolle maakte en ben ik aan het borduurwerkje van het tasje van Jeanny begonnen.

Niet zo veel productie deze week, maar wel veel om te laten zien.
Graag wil ik mijn nieuwe volgers begroeten. Ik hoop dat jullie mijn schrijfsels leuk vinden.

Groeten, Joke

zondag 17 februari 2013

Handwerkbeurs Zwolle

Er staan inmiddels al heel wat verslagen van de beurs, met mooie sfeerfoto's bij de diverse blogs. Ook wij (mijn zus, vriendin en ik) vertrokken gisterochtend vroeg naar Zwolle. Na een dikke 2 uur in de trein kwamen we in Zwolle aan. Hoewel we de weg niet wisten, hoefden we alleen maar achter de hele stoet vrouwen (en een enkele man) aan te lopen. Tot onze verrassing stond er een enorme rij voor de kassa. Ook bij de ingang van de beurs was het bijna dringen, zo druk.
Soed Idee opent vandaag haar blog met een foto hiervan. Zelf had ik ook een foto toestel meegenomen. Keurig opgeladen. Maar als je daar 5 minuten voor je weer naar huis gaat aan denkt, is het echt te laat. Ik heb echter wel foto's van mijn aankopen gemaakt. De foto van de lege beurs zal ik jullie besparen. Allereerst de lapjes. Wat kleur, enkele achtergrond lapjes en ook al wat voor de kerst.

Verder nog een stukje borduurband voor het tasje van Jeanny's merklapperie. Quiltvulling en mooie mohair met zijde voor een sjaal.

Voor de gelegenheid had ik een versierd linnentasje meegenomen. Eigenlijk is dit mijn eerste quiltwerk in het groot. In 2009 zat ik op mandala tekenen en kregen we de opdracht om een spiraal mandala te maken. Terwijl ik zat te tekenen, kreeg ik het idee dat dit ook met lapjes kon.

De lapjes waren allemaal gekregen restjes en achteraf is het wat druk van kleur en komt de spiraalvorm niet zo mooi uit.

De mandala is gewoon over de reclame van het tasje heen genaaid.

Het was voor het eerst dat ik deze beurs bezocht, maar het is wat mij betreft niet voor het laatst. Die dag bijkomen erna heb ik er wel voor over.

Groeten, Joke

woensdag 13 februari 2013

Lapjes en AFFO.


Gisteren is mijn pakje met bestelde lapjes gekomen. De Quiltkoffer  adverteerde in januari op de "Quiltpagina" dat ze uitverkoop hadden. En omdat ik nog maar net met quilten in het groot begonnen ben, heb ik gelijk mijn slag geslagen. Ik had ook dit lapje besteld, omdat het mogelijk bij "La Passion" gebruikt kon worden.

Plaatje gepikt van de site.
Zo te zien is het geen spectaculair lapje, maar toen het binnenkwam was het een heel lief stofje. Omdat het nog steeds op de site stond, heb ik na de nodige aarzeling, toch nog maar wat besteld. Zijn ze niet lief ?


Gisteravond is ook mijn grote/kleine sterquilt afgekomen. Bij deze wil ik de mensen bedanken, die mij tips stuurden.  Uiteindelijk heb ik de ster toch met het Sulky goud gequilt. En ik ben er eigenlijk zo wel tevreden over.


Nog een andere foto, waarop het quiltwerk beter is te zien.


Ook is er bijna weer een stuk af van "La Passion". Nog 3 donkerblauwe hexagonnetjes en het kan aan de grote lap gezet worden.


Bedankt voor alle aardige reacties en ook een welkom aan de nieuwe volger.

Nog een prettige avond verder.

Groeten, Joke 

maandag 11 februari 2013

Give Away

Een paar dagen geleden kwam ik op een blog een aankondiging van een Give-Away tegen. Phebe-en-Jane schreven dat ze ter gelegenheid van hun 100.000ste bezoeker voor iedereen een kadootje hadden.
Vandaag heb ik het ontvangen en het is een patroontje van dit mooie merklapje. Ik vind het zo mooi, dat ik het met jullie wil delen.


Je vind het blog hier


Gisteren rustig verder gequilt aan de ster. Het was niet zo slim om om kritiek te vragen. Lezers vinden het niet leuk om kritiek te geven. Goede raad was beter geweest. Nu ben ik toch maar op mijn eigen manier verder gegaan. Tenslotte mag ik er ook van leren.
Ook "La Passion" gaat gestaag door. Eigenlijk zou ik hem "Ma Passion" moeten noemen. Het is zo'n lekker werkje voor 's avonds op de bank.

Groeten, Joke

zaterdag 9 februari 2013

Mijn eerste grote quilt

In  2000 volgde ik een cursus poppenhuisquiltjes maken bij Quilterscorner in Vlaardingen. Quilten was helemaal niet mijn ding en toen ik de tip van een vriendin kreeg, had ik zo iets van "Dit is niets voor mij".
Toen ik toch maar even in de winkel ging kijken, was ik meteen verkocht. Het zag er zo leuk uit, dat ik mij op gaf. Ik had direct de smaak te pakken en ook de volgende cursus deed ik weer mee. Daarna ben ik doorgegaan met poppenhuisquiltjes maken. Grote vond ik wel mooi maar niet interessant. In 2001 hing daar een voorbeeld van een pakket voor een ster quilt. Inmiddels wist ik hoe ik een logcabin kon tekenen en aanpassen en ik maakte hem in het klein.
Gerda kocht het grote pakket en wilde die gaan maken. Samen hebben we alle stroken gesneden en ik heb haar op weg geholpen. Niets meer van gehoord totdat ze ging opruimen en een aantal spulletjes aan Maike gaf. Daar werd het ook opgeborgen totdat Maike het mee naar les bracht, met de vraag of het wat voor ons was. Het leek mij wel erg leuk om te hebben, omdat ik ook het kleintje al had gemaakt. Dus kreeg ik vorige zomer het derdehands pakket van de ster quilt. Thuis gekomen meteen aan de slag gegaan.
Inmiddels zat hij tegen de kerst in elkaar en kon ik gaan quilten. Toen bleek dat ik dat nu net niet geleerd had. In het klein quilt je een paar steekjes in de ditch en dat is het. Eerst heb ik de ster rondom in de ditch gequilt, maar echt tevreden was ik niet. Dus werd hij weer opgeborgen en was met de kerst niet klaar.
Nu toch maar weer opgepakt en in het vierkant naast de ditch gequilt. (nog niet helemaal af) Dit leek er al meer op. Maar met de ster had ik meer moeite. Vandaar dat ik jullie wil uitnodigen om kritiek (graag met tips hoe het beter kan) te leveren. Vandaag heb ik een rolletje Sulky goud gekocht en daar heb ik een paar proefdraadjes van in het geel gedaan. Kan dit, of is er een betere manier ?
Ik hoop dat het een beetje te zien is. Barst maar los.
Nog even ter verduidelijking en nu hoor ik jullie in gedachten al lachen. Mijn eerste grote quilt is 50 x 50 cm en het kleintje er bovenop is 7,5 x 7,5 cm

Verder wil ik mijn nieuwe volgers begroeten. Hartelijk welkom. En ook iedereen bedanken voor de aardige reacties.

Na het blog over mijn tante, had ik het adres aan een paar van haar kinderen gestuurd. Een van haar dochters  stuurde mij gisteren nog een foto van haar knijperzak. Bedankt Corrie.
Verder wens ik jullie een goed weekend en zien jullie ook al zo uit naar de handwerkbeurs in Zwolle.

Groeten, Joke

dinsdag 5 februari 2013

Lievelings werkstuk

Grit's laatste post ging over Herzstücke. klik  Zij had op  Nana's blog een vraag gelezen wat haar Lieblingsstück was. Zij liet zelf een paar van haar lievelingstukken zien en het leek haar leuk als nog meer bloggers dit zouden doen.

En dan ga je nadenken. Wat is mijn lievelingsstuk. Waar ben ik het meeste trots op. Meestal  ben je blij als er iets moois af is. Maar wat is het allermooiste.

Deze foto is een combinatie van stukken waar ik toch wel trots op ben. Het dateert al weer uit 1999 en ik moet eerlijk bekennen dat ik sommige werkstukken nu niet meer zo makkelijk zou kunnen maken. Vooral mijn kantklos vaardigheden zijn wel achteruitgegaan. Dit is het nadeel van teveel dingen leuk vinden. Dan oefen je niet altijd even goed je oudere vaardigheden.

In 1999 hadden we van de kantkring een expositie in het Gemeente museum van Maassluis. Het motto was "Kant voor groot en klein". Voor een paar van ons dus de gelegenheid iets in het miniatuur te gaan klossen.
Samen met Gerda heb ik toen een kantwinkel ingericht. Het interieur van de winkel was door haar en haar man gemaakt.


Een aantal stukken, o.a  de popjes, het vloerkleed en de hoedjes waren van mijn hand. Alle kant was geklost. Niets was machinaal. Ook de jurk van het rechter popje was geklost met kralen erin. Het vloerkleed en de merklap waren geborduurd. Het kantkloskussen en het linker popje waren ook door mij gemaakt.



Toen de expositie afgelopen was, scheidden onze wegen en ieder nam zijn eigen spulletjes weer mee.


Om het toch weer mooi te showen, heb ik er een etalage winkeltje voor gemaakt.







De laatste foto's zijn detailfoto's uit het winkeltje.
Dit was dus een van mijn lievelingsprojecten.

Groeten, Joke

vrijdag 1 februari 2013

De knijperzak van mijn tante.

Adriana Johanna Harthoorn 1906-1978
Toen wij ruim 44 jaar geleden trouwden, kregen wij van mijn tante Jaan een bijzonder kado. Tante Jaan naaide voor alle nichtjes en neefjes die gingen trouwen een wasknijperzak. Ze gebruikte daarvoor allerlei lapjes die ze voorhanden had. De stof van mijn zak had ik haar eerder als jurk zien dragen. Eerlijk gezegd vond ik het toen maar een beetje vreemd kado. Als begin twintiger denk je aan modernere kado's. Naarmate de tijd vorderde bleek het toch wel een heel praktisch kado. Hij is zeker zo'n vijfentwintig jaar in gebruik geweest totdat hij tot op de draad versleten was. Daarna hing ik aan het hangertje een linnen tasje en zo bleef het restant toch in gebruik. Mijn zus was zo netjes om hem opnieuw te bekleden. Inmiddels ook al weer jaren geleden.

Deze zomer zag ik een zelfgemaakte knijperzak op een blog. Het was een heel ander patroon, maar het bracht mij wel op een idee. Ik zou mijn oude knijperzak weer in ere herstellen en daarvoor een patroon van hexagonnetjes gebruiken. Had ik gelijk een excuus om met hexagonnetjes te werken. En om in stijl te blijven, maakte ik mijn hexjes van gekregen restjes stof en de tussenblokjes van een hondestofje, precies tussen de hondjes geknipt. De voering was het restant van een bloesje van mezelf. En na een maandje hexagonnetjes naaien was het patchwork gedaan. Alleen de afwerking nog.
Dat duurde uiteindelijk tot deze week. Ik had mooie plannen om hem te voeren en dan om te keren, zodat er aan de buitenkant geen naad te zien was. Maar omdat alle hexagonnetjes al rondom en aan de onderkant vastzaten, lukte dat voor geen meter. Uiteindelijk na veel proberen en zuchten toch maar aan de buitenkant genaaid. Het originele hangertje heb ik er expres weer ingedaan.

Over de bovenkant ben ik niet helemaal tevreden. Maar hij is lekker stevig en gaat vast ook weer vijfentwintig jaar mee.
Ik heb zelfs voor de gelegenheid nieuwe wasknijpers gekocht.

Verder wil ik alle mensen bedanken die een berichtje achterlieten. En mijn nieuwe volgers welkom heten. Nog geen twee weken in de lucht en al ruim 400 pagevieuws en 6 volgers. Ik vind het een mooi resultaat.

Iedereen een mooi weekend toegewenst. Joke