Translate

woensdag 28 augustus 2013

Stilletjes

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de aardige reacties en felicitaties op mijn vorige berichtje. Het was een mooie verjaardag en ik kreeg leuke cadeautjes, hoewel ik van te voren niet wist wat ik wilde vragen. Hoe rijk kan je eigenlijk al zijn, dat je niets te wensen weet. Ik kreeg nieuwe bakvormen (de oude gingen al ruim 40 jaar mee. Een heel klein setje voor op de poppenhuis toilettafel. Nog geen 2 cm groot.In Goes had ik van mijn man al een patroon gekregen. Toen ik stond te aarzelen, omdat het best prijzig was, stelde hij voor om het dan maar alvast voor mijn verjaardag te kopen.


Ook waren er bloemen en lekkere en leuke andere verrassingen. Die lekkere zijn trouwens bijzonder gevaarlijk, want die liggen constant in de kast te roepen: "Eet mij, eet mij"  en samen met wat er nog over is aan lekkers dus een grote aanvechting voor mijn zelfbeheersing.

Als je dan ook nog een lekker recept op het blog van  De tante van Tjorven ziet, waar je acuut zin in krijgt om het te maken, maak je het jezelf wel moeilijk. Eerst pruimen gehaald en toch maar begonnen. Omdat ik op het eind begon te twijfelen of de hoeveelheid bloem wel goed was (het beslag was nogal dun) heb ik nog maar een half ons bloem toegevoegd. Achteraf had ik me voor niets zorgen gemaakt, want de Clafoutis was heerlijk. Dus bij deze: Bedankt Willy voor het heerlijke recept.


Verder heb ik deze week niet zoveel gedaan. Wat geborduurd aan Jane en weinig online geweest. Ga nu straks maar eens verder bijlezen en proberen weer wat in het gareel te komen, want ik was na mijn verjaardag best wat lui.

Fijne dag allemaal en groeten van Joke    


donderdag 22 augustus 2013

Camille en feestje

Vandaag is het weer tijd voor de update van Camille Jullien. Het laatste deel is gedaan en de lap is nu af. Ik heb er met plezier aan gewerkt en hier is ze dan. 


Omdat ik nog niet weet of ze in de pronkrol komt of in een lijstje, blijft ze voorlopig in een map bewaard, samen met de twee andere rode lapjes.
Bij  ouvragesdedames zag ik dat er een speciaal album is voor de gemaakte Camilles. Het lijkt mij leuk om daar ook een foto naar op te sturen. Tenslotte hebben we het patroon aan haar te danken.
Hier is ze nogmaals, samen met het lapje van B. Blok en mijn eigen schoollapje.


En met deze foto laat ik gelijk zien wat voor feestje er vandaag is. 66 jaar geleden zag ik het levenslicht en dat ga ik vandaag met de familie vieren. Waarschijnlijk kom ik vandaag niet zo veel meer bij de computer, dus morgen kijk ik hoe het met de andere Camilles gaat.

Fijne dag allemaal, Joke

dinsdag 20 augustus 2013

Bakken

Binnenkort ben ik jarig en ik heb besloten om dit jaar maar eens van alles zelf te bakken. Daarmee begin ik dan al vroeg, omdat op het laatste moment bakken, niet mijn ding is. Nu kan ik elke dag een paar dingen bakken en ook wat nieuwe dingen uit proberen. De meeste baksel kunnen ingevroren worden en zo hoef ik het op de dag zelf alleen maar te laten ontdooien. Iets wat ik al heel lang wil bakken, zijn "Vlaardingse IJzerkoekjes". Hiervoor bestaan speciale sets van een ijzer met uitsteekvorm.


Aan ingrediënten heb je nodig:
400 gr. bloem
3 theelepels kaneel
250 gr. gele basterd
250 gr. roomboter
1 eigeel
snufje zout.
Hiervan maak je deeg en dit laat je een poosje rusten.

Als je de vorm hebt, kan je de koekjes uitsteken van 6 mm dik deeg of zoals ik een rol maken en er plakjes van snijden. De originele ijzerkoekjes zijn vrij groot, maar ik heb ze een maatje kleiner gemaakt.


Het plamuurmes is nodig om ze om te keren. De bakplaat bezit ik niet, maar het kan ook in een koekenpan met bobbeltjes bodem.


Het is even aftasten wat de juiste temperatuur is om ze te bakken, want als het te snel gaat, zijn ze te donker.
Er hoeft geen vet in de pan, want ze bakken in de boter die in het deeg zit. Met een beetje geluk krijg je dan zulke IJzerkoekjes.  Of nog betere.

Ook heb ik geprobeerd Arretjescake te maken, maar die had ik niet zo goed in de vorm aangedrukt. Het liet zich niet goed snijden en brokkelde af op de verkeerde plek. Het smaakt echter verrukkelijk. Daar heb ik al iets teveel van geproefd. Vanavond gaat er een portie mee naar de modelbouwclub. Mogen zij vast voorproeven. De club is in Vlaardingen, dus kritischer publiek kan ik niet hebben.

Natuurlijk zit er nog meer al klaar in de vriezer, maar dat laat zich bevroren niet zo goed zien.

Wil ik eindigen met een grapje in de tuin van mijn zus.


Allemaal nog fijne zonnige dagen toegewenst.
Groeten, Joke

Naschrift. In dit recept wordt het bakproces beter beschreven.

donderdag 15 augustus 2013

Camille Jullien, deel 7

Het is de één na laatste keer dat we een update van Camille kunnen geven. Deze week heb ik wel huiswerk gemaakt, maar niet helemaal het voorgeschreven deel. Het blijft leuk om er aan te werken en ik denk dat ik het ook wel zal missen als het af is.


Er liggen gelukkig nog wel een paar patronen op mij te wachten, maar ik heb mezelf beloofd dat ik tot eind augustus niet aan iets nieuws ga beginnen. Meestal popel ik om gelijk weer met iets nieuws te beginnen, maar er is nog genoeg werk in uitvoering, zoals de Jane en La Passion, zodat ik mij niet hoef te vervelen. La Passion is de laatste tijd behoorlijk verwaarloosd en deze week heb ik hieraan maar weer eens gewerkt. Begin september mogen we daar een update van laten zien en ik hoop dat deze stukken er dan ook aan vast zitten.Ik ben benieuwd hoe de Camilles van de andere deelnemers er uit zien en ik verheug me al om ze allemaal weer te bekijken.

Mooie dag allemaal en groeten van Joke

zondag 11 augustus 2013

Theedoekenschort

Toen ik een tijdje terug op de Karperhoeve was, waarover ik dit blogje schreef, was er natuurlijk nog veel meer moois als ik kon laten zien. Er stonden daar mooi gedekte tafels met oud serviesgoed. En op die gedekte tafels lag een bijzonder tafelkleed. Het was gemaakt van geblokte theedoeken. Dit vond ik zo'n leuk idee dat ik dat ook wilde gaan doen voor de tuintafel. Later bedacht ik dat het ook leuk was om er een schort van te maken. Want ja, dat kan ik zo nu en dan goed gebruiken. Meestal als ik wat moois of nieuws aan heb, moet er juist een vlek op komen als ik aan het koken ben. Nu zijn er op dit moment bij de "Action" van die geblokte theedoeken te koop voor € 1,29. Eerst een paar gekocht om te kijken hoe ze in de was bleven. Ze geven bij de eerste keer wassen behoorlijk af, dus kleurvangers gebruiken en ze krimpen ook. Iets meer in de breedte als in de lengte, maar de kwaliteit is verrassend goed. Ook om als theedoek te gebruiken.


Gisteren was het een mooie gelegenheid om eens te proberen om er een schort van te maken. Eerst maar eens anderhalve theedoek aan elkaar gezet voor de hoogte. Opletten dat ze dezelfde kant uit liggen, want er zit een soort vleug in, waardoor ze in de breedte anders van kleur lijken als in de lengte. Daarna de armsgaten aan de zijkant eruit geknipt. Dit kon later de zak worden.


Van de randen die er tussenuit geknipt waren, kon ik de banden maken. Er bleef zelfs nog een strook over.


Zo werd het dus een schort met een nostalgisch tintje, gemaakt van 2 theedoeken. Deze keer had ik er nieuwe ongewassen theedoeken voor gebruikt en dus rekening gehouden met de krimp. Maar de rest van mijn doeken zit nu in de wasmachine, zodat ik daar nog een schort en tafellakens van kan maken.


De foto's zijn niet echt geweldig, want ze zijn gemaakt met de telefoon. Echtgenoot heeft het goede toestel even geleend. En deze foto is in de slaapkamerspiegel gemaakt van mezelf met het schort voor.

Verder wil ik jullie nog een berichtje van Thea laten lezen naar aanleiding van jullie lovende woorden over haar aquarellen.


Ha Joke
Leuk gedaan op de blog.
Ik weet niet hoe ik daar op kan reageren,
dus doe ik het maar zo
bedankt
                    Thea

Ik wil jullie allemaal nog een mooie zondag wensen, groeten, Joke   

donderdag 8 augustus 2013

Camille en tentoonstelling

Het is weer donderdag, dus eerst laat ik de vorderingen aan de Camille zien. Gelukkig ben ik nog steeds bij, maar de voorsprong slinkt snel.


De laatste week helaas niet zo veel geborduurd als ik wilde. Hopelijk komt er deze week meer van. Wel kreeg ik in het weekend zin om te bakken met dit als resultaat. Citroencake met een laagje lemon curd ertussen.


En dit was er nog over voor de maandag koffie.  We hadden het niet allemaal opgegeten, maar de rest gewoon ingevroren. Dit gaat prima en zo kom je niet in de verleiding om alles achter elkaar op te eten.

Voor woensdag middag had ik een uitnodiging ontvangen om een opening van een tentoonstelling bij te wonen. Thea, degene die de mooie boot maakte, waarover ik in dit blogje schreef mocht in het Zonnehuis in Vlaardingen een tentoonstelling verzorgen van haar aquarellen. Voornamelijk stadsgezichten uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en van haar kleindochters. Het zag er mooi verzorgd uit, maar helaas doen de foto's niet helemaal recht aan de aquarellen. Het glas in de lijsten spiegelde nogal.

Overmaasse Steeg, Schiedam

                  
Zuiddijk, Maassluis
De kleindochters

De bewoners en bezoekers genoten van de aquarellen en vaak was er een feest van herkenning als iemand het plekje herkende. Er was zelfs iemand die haar geboortehuis herkende. Op deze laatste foto kijkt Thea toe, hoe een bezoeker lovende woorden in het boek schrijft.

Bij deze wil ik weer eens iedereen bedanken, die een reactie heeft achtergelaten. En de nieuwe volgers welkom heten. Ik hoop dat jullie je hier thuis voelen.

Fijne dag allemaal en groeten van Joke

donderdag 1 augustus 2013

Camille Jullien

Het is al middag en dus allang tijd om mijn vorderingen van de SAL Camille te laten zien. Normaal zet ik het blogje op woensdagavond klaar omdat ik donderdagmorgen altijd weg ga. Maar nu vond ik het beter om gisteravond jam te gaan maken. Er stond al fruit klaar en ik vermoedde dat als ik vandaag thuis kwam, er niet zoveel zin meer in zou zijn met de warmte. Hier is Camille.


Ik lig nog steeds op schema en blijf het ook leuk vinden om aan te werken. Er ontbreekt alleen nog een stukje van de L. Maar de rand is bijna af. Daarnet heb ik even snel gekeken naar de andere updates en ik zag dat er weer 2 helemaal af zijn. Later vandaag ga ik ze allemaal uitgebreid bekijken. Eigenlijk loop ik nu al weer te dromen over welk lapje er nu als volgende gemaakt gaat worden. Zoveel mooie patronen. Maar Jane is er ook nog. Die is deze week totaal genegeerd. Dus die is deze week ook weer aan de beurt. Met de aangekondigde warmte is er best nog wel een plekje in de schaduw om te borduren.

Mooie dag verder en groeten van Joke