Translate

dinsdag 23 juli 2013

Uitstapje en zelfgemaakte jam

Na mijn vorige uitstapje naar Goes, wilde ik nog graag een keertje terug als de nieuwe tentoonstelling van Merkwaardig in het museum en de kerk zou zijn. Zaterdag was het er een prima dag voor. De temperatuur zou niet zo hoog zijn, dus ideaal om uit te gaan. We waren nog te vroeg voor de tentoonstelling en het museum, maar de katholieke kerk op het plein was wel open. Daar hing op de lessenaar een mooi stukje handwerk.


Ook op het altaar hing een prachtig kleed. Zomaar onverwacht kom je de mooiste dingen tegen.


Na een beetje winkelen was dan toch de kerk open. Het bord stond al uitnodigend buiten.


Het was leuk om de langste merklap te zien. En hij was echt erg lang. Eigenlijk moest je wel even pauzeren omdat je bijna moe werd van het geconcentreerd kijken. Ook de kinderlapjes, naar het idee van "Merkwaardig" hingen er. Daar waren best goede en leuke bij, maar je kon toch jammer genoeg zien, dat handwerken als vak niet meer op de lagere school gegeven wordt. Wat hoger in de kerk hing een soort pronkrol. Hier zat zo te zien ouder handwerk op.


En de jaarlappen van de vereniging "Merkwaardig" hingen er. De stand van de vereniging lag vol met documentatie en patronen om te kopen. De agenda die ik al meerdere keren op een blog voorbij had zien komen lag er ook nog te koop. En die bleek zo mooi te zijn dat ik hem niet kon weerstaan. Een stukje stramien van een rood schoollapje moest ook mee naar huis.


Natuurlijk moest ook het museum bezocht worden. Boven waren de oude merklappen en werkjes. En beneden hingen de merklappen van de wedstrijd met het thema water. Kortom duidelijk de moeite waard.En dan de jam.
Vorige zaterdag wilde ik weer jam gaan maken. De kersen waren bij de Lidl gunstig geprijst, dus eerst kersenjam. Toen we 's middags op de fiets het Westland in gingen, waren er langs de weg Mango's en gember te koop. Toen herinnerde ik me dat mijn vriendin had verteld dat dit zo'n lekkere combinatie voor jam was. Dus  deze gingen mee naar huis. 's Avonds de mango-gemberjam gemaakt en die was overheerlijk. 's Zondags nog gemberjam gemaakt, maar dat is helaas gembersaus geworden. Lekker voor in de yoghurt, maar het loopt je brood af.


Deze zondag waren de besjes rijp en daarvan heb ik nectarine-bessenjam gemaakt en tot slot gisteren nog een keer kersenjam omdat ze zo lekker voordelig bij de C1000 waren.


Je ziet het, wij hebben witte aalbessen in de tuin. De plant staat er al meer dan 20 jaar en die hebben we destijds geplaatst omdat ze minder opvielen voor de vogels. Ze smaken hetzelfde als rode. Nu alleen de kruisbessen nog plukken en dan is het wel even genoeg. Het is nu niet direct een koel karweitje. Deze keer heb ik voor het eerst halfzoete geleisuiker gebruikt en het bevalt goed. Smaakt de halfzoete jam uit de winkel altijd een beetje laf, deze is lekker fruitig. Op de verpakking staat het basisrecept, maar het is goed ook even de site van "van Gilse" te bekijken. Voor sommige soorten fruit is het soms net even anders. En nu staan ze netje op een rij in de kelder te wachten.


Het is/wordt vandaag ook weer warm, dus maar lekker in de schaduw gaan borduren.

Allemaal een fijne dag, Joke 

10 opmerkingen:

 1. Lekker zo'n voorraad confituren, jammer genoeg ben ik niet zo goed in dit soort dingen, gelukkig is er voor mij de supermarkt. De agenda lijkt mij ook geweldig, veel borduurplezier, zonnige groeten uit Rio, Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om met de jam te beginnen: volgens mij zijn ze om te smullen. Lijkt me heerlijk, die mango-gember. Ik ben gek op gember!
  Je hebt genoten van die tentoonstelling en ja, soms kom je op onverwachte plaatsen heel mooi handwerk tegen. Dat is juist zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O wat ziet de jam er heerlijk zo leuk ook om te maken en straks echt om te smullen. De foto's zijn erg mooi ik vind zulk borduurwerk altijd helemaal geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi al die potjes op een rij... niets gaat boven zelfgemaakt...*Ü*

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat heb je mooi gedaan, zo al die verschillende potjes confituur! Ziet er lekker uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat mooi handwerk heb je in de kerk gezien-leuke verrassing!
  Heerlijk zelfgemaakte jam-heb dit jaar voor het eerst een witte bessenstruik in de tuin.Nog te weinig om alleen jam van te maken.En de halfzoete geleisuiker gebruik ik al heel lang-heerlijk.
  Bedankt voor de tip van de site van v.Gilze.
  Geniet van je mooie rij jam!
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi verslag van Goes en wat een mooi handwerk van de kerk, je jam ziet er overheerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eine wunderschöne Ausstellung und so viele leckere Marmelade.
  Lass sie dir schmecken.

  Liebe Grüße
  Manuela

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk al die jammen. En leuk ik zie dat je witte bessen hebt, die zijn nog lekkerder dan de rode

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt een leuke variatie aan jammetjes gemaakt. Mooie voorraad.
  Leuke tentoonstellingen heb je bezocht. Jammer dat het zo ver weg is. De langste merklap zou ik wel eens in het echt willen zien. Mooie aankopen.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een bericht achterlaat.