Translate

dinsdag 29 januari 2013

Poppenhuisclub

Vandaag hadden we een bijeenkomst van ons poppenhuisclubje bij mij thuis. Wij zijn normaal met z'n vijven, maar vandaag waren we met vier. Naast het feit dat we samen knutselen, maken we er ook een gezellige boel van met de nodige snoeperijen. Soms werken we allemaal aan hetzelfde project, maar vandaag wilden we ieder wat anders maken/afmaken.
Andrea had het huisje, wat we vorige week gemaakt hadden af en begon nu aan de meubeltjes. Het huisje is schaal 1/144, dus een poppenhuisje voor in het poppenhuis.
Ook liet ze het winkeltje zien, wat bedoeld is als speelgoed voor de poppenhuiskinderen. Dit is nog kleiner, schaal 1/288. Het grondvlak van het winkeltje is 4 x 2 cm. Op de foto zie je details, die met het blote oog niet te zien zijn. Ik heb er extra een euromunt naast gelegd ter vergelijking.
Monik vond het winkeltje zo leuk, dat ze er ook aan ging werken. Zij bracht een koffertje 1/12 mee, wat zij op een ander clubje gemaakt had. Het wordt gevuld met spulletjes alsof het een openstaande vakantiekoffer is van iemand die net naar Parijs is geweest. Andrea wilde dit ook wel maken, maar dan van iemand bij terugkomst uit Griekenland. Leuk om op een bedje te zetten.
Leni werkte aan een grote hutkoffer (1/12) van een marskramer, die in vroeger tijden de boer op ging met kant, band en allerlei zaken. Een deel van de handel is al klaar en ligt er voor uitgestald. Bollen wol, kaartjes met knopen ritsen en handdoeken.
En ik, wat deed ik. Ik zorgde voornamelijk voor de catering en werkte tussendoor ook aan het winkeltje. Dit is nog lang niet af, dus nog niet om te laten zien. Ook had ik het idee om nog even aan de inrichting van mij 1/12 kast te werken, die ingericht wordt als poppenhuis. Zoiets als vroeger de rijke dames deden, zoals Sara Ploos-van Amstel. Een van haar huizen staat in het Gemeentemuseum van Den Haag en de andere in het Frans Hals museum in Haarlem.  
De kast zelf heb ik gekocht. Hij was redelijk goedkoop (Euromini). Er is zelfs al een handvatje af, maar dat ligt in de la. De twee blank houten stoeltjes waren van Andrea en passen als schaal niet zo goed bij deze kast. 1/120 of nog iets groter is beter. De boekenkast is al aardig gevuld.
Al met al zelf niet zo veel gedaan, maar wel een gezellige dag gehad. En volgende keer gaan we naar Monik, dus dan kan ik weer lekker knutselen.

Groeten, Joke

7 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk Joke. Ook een hobby die je helemaal te pakken kan hebben. En wat kan je veel verschillende dingen maken. Een heel gepriegel en geduldwerk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou nu al vsn de hutkoffer. Boven heb ik nog een oude staan. Gevuld met lapjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Joke,
  ich mag Puppenstuben sehr gerne, und Du zeigst hier ganz wunderbare Sachen!.... und sooo klein!
  LG
  KATRIN W.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat grappige we twee dezelfde hobby,s hebben. Mijn miniaturen staan op een ander blog

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat we nog meer dezelfde hobby's hebben. Wat denk je van miniatuur quilten en kantklossen. Heb ik ook op je andere blog gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om weer een nieuwe blog te lezen. En over mijn favoriete hobbies, poppenhuizen en patchwork. Zo'n knutselgroepje is heel erg leuk, maar als je gastvrouw bent kom je soms zelf niet zo aan het knutselen toe. Leuke dingen maken jullie.
  Miniatuur en patchwork groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ohhhh wat ontzettend mooi dit allemaal!!! ik zit te genieten!!fijne kerstdagen!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een bericht achterlaat.