Translate

vrijdag 1 februari 2013

De knijperzak van mijn tante.

Adriana Johanna Harthoorn 1906-1978
Toen wij ruim 44 jaar geleden trouwden, kregen wij van mijn tante Jaan een bijzonder kado. Tante Jaan naaide voor alle nichtjes en neefjes die gingen trouwen een wasknijperzak. Ze gebruikte daarvoor allerlei lapjes die ze voorhanden had. De stof van mijn zak had ik haar eerder als jurk zien dragen. Eerlijk gezegd vond ik het toen maar een beetje vreemd kado. Als begin twintiger denk je aan modernere kado's. Naarmate de tijd vorderde bleek het toch wel een heel praktisch kado. Hij is zeker zo'n vijfentwintig jaar in gebruik geweest totdat hij tot op de draad versleten was. Daarna hing ik aan het hangertje een linnen tasje en zo bleef het restant toch in gebruik. Mijn zus was zo netjes om hem opnieuw te bekleden. Inmiddels ook al weer jaren geleden.

Deze zomer zag ik een zelfgemaakte knijperzak op een blog. Het was een heel ander patroon, maar het bracht mij wel op een idee. Ik zou mijn oude knijperzak weer in ere herstellen en daarvoor een patroon van hexagonnetjes gebruiken. Had ik gelijk een excuus om met hexagonnetjes te werken. En om in stijl te blijven, maakte ik mijn hexjes van gekregen restjes stof en de tussenblokjes van een hondestofje, precies tussen de hondjes geknipt. De voering was het restant van een bloesje van mezelf. En na een maandje hexagonnetjes naaien was het patchwork gedaan. Alleen de afwerking nog.
Dat duurde uiteindelijk tot deze week. Ik had mooie plannen om hem te voeren en dan om te keren, zodat er aan de buitenkant geen naad te zien was. Maar omdat alle hexagonnetjes al rondom en aan de onderkant vastzaten, lukte dat voor geen meter. Uiteindelijk na veel proberen en zuchten toch maar aan de buitenkant genaaid. Het originele hangertje heb ik er expres weer ingedaan.

Over de bovenkant ben ik niet helemaal tevreden. Maar hij is lekker stevig en gaat vast ook weer vijfentwintig jaar mee.
Ik heb zelfs voor de gelegenheid nieuwe wasknijpers gekocht.

Verder wil ik alle mensen bedanken die een berichtje achterlieten. En mijn nieuwe volgers welkom heten. Nog geen twee weken in de lucht en al ruim 400 pagevieuws en 6 volgers. Ik vind het een mooi resultaat.

Iedereen een mooi weekend toegewenst. Joke

8 opmerkingen:

 1. Das ist ein schöner Klammerbeutel geworden.
  Liebe Grüße Grit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een mooi versierde wasknijperzak, dan hang je toch met plezier de was op. Vooral door het verhaal dat erbij hoort.
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En ik heb meteen een idee, wat ik met dat oude hangertje ga doen wat boven in een hoekje werkeloos ligt te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat verschrikkelijk leuk Joke! Ook die foto van je tante. Maar het hele verhaal! Enig dat je het hangertje nog hebt en opnieuw hebt gebruikt. Zo blijft de herinnering aan tante bewaard!
  Heel fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ein sehr schöner Klammer Beutel.

  Liebe Grüße
  Manuela

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk idee om deze knijperzak in ere te herstellen en hem nog mooier te maken!
  heerlijk verhaal.
  Jij had een berichtje achter geleten op mijn blog en ik dacht.....hee die Joke ken ik nog niet....even loeren..... Mooie dingen maak je en
  Leuk blog! Ik kom vast vaker bij je langs. Veel succes er mee!
  groetjes,
  (die @#@ lettertjes onderaan die ik in moet vullen, zorgen er wel voor dat ik niet vaak een brichtje achter zal laten....dit is al de derde keer dat ik het probeer)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind vooral mijn eigen knijperzak erg mooi gemaakt.
  Groeten, Andrea

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een bericht achterlaat.