Translate

vrijdag 5 april 2013

Inhuldigingslap

Woensdag vertelde ik jullie over een borduurpatroontje wat ik op Berthi's Weblog vond. hier Het was zo leuk, dat ik er gelijk aan wilde beginnen. Er lag nog een schoollapje wat ik vorig jaar bij Jookies besteld had en snel wat kleurtjes bij elkaar gezocht. Al bordurend was ik wel nieuwsgierig waarom bepaalde letters en cijfers gekozen waren. De geboortedatum van W-A was duidelijk, maar het cijfer 58 niet. Ook het alfabet leek onlogisch. Op het blog bij de reacties stond veel uitleg over het waarom van bepaalde letters en cijfers. Heel verhelderend en leerzaam.
Het schoollapje is wel grof stramien. Logisch omdat het voor beginnershanden bedoeld is. Dat was wel wennen. Omdat het nu af is, wil ik het toch even laten zien.


Ik twijfel nog wel of ik het geschikt vind om in een toekomstige pronkrol te verwerken, vanwege de grofheid. Wat zouden jullie doen, nog een keer een fijnere maken of deze gebruiken?  Voorlopig heb ik het maar in een wissellijst gedaan. Kan het in ieder geval tot de kroning in de kamer hangen.


Groeten, Joke

13 opmerkingen:

 1. Hoi Joke,

  Wat is hij mooi geworden. Ik heb het patroon ook uitgeprint en ga er nu toch ook aan beginnen. Ik moest even helemaal teruglezen want ik wist ook niet wat de Groningse manier was. Kun je nagaan, ik als rasechte Groningse wist het echt niet.
  Genieten hoor jouw lapje.

  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Joke,
  Mooi geworden hoor. Alleen ik zie er een rare P op staan, of werd de P vroeger zo geborduurd ? Ik zal het Elma even vragen.
  Voor in de pronkrol zou ik hem nog een keer borduren op linnen, je kunt er dan een rode rand in rijgen door er draden uit te trekken en die te vervangen door een rode draad borduurzijde. Lijkt heel mooi.
  Groetjes MArgriet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Margriet, het stond zo op het patroon en zelf denk ik dat het de q is. Dank voor je advies.
  Groeten, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Joke,

  Nog een vraag, maar ik kan je e-mail niet vinden.
  Ik vind nergens de afmeting terug die het lapje moet worden als je het gewone gemiddelde kaaslinnen neemt. Ik heb het garen al gekocht maar voordat ik begin zou ik het graag willen weten.
  Kun jij me helpen?
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Wietske.
   Ik heb je al gemaild, maar hier voor anderen ook de uitleg.
   Het patroontje is 102 x 102 steekjes groot.
   Als je weet hoeveel steekjes je per cm borduurt op jouw linnen, deel je 102 door het aantal steekjes per cm van jouw linnen.
   Zo kom je op het aantal cm wat jouw lapje groot wordt. ik hoop dat ik het zo duidelijk uitgelegd heb.

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor je uitleg, ik snap het nu. enne, ik ben bezig met de pronkrol van Jookies, maar dat ligt nu even stil. Misschien pak ik het wel weer op als ik hier mee bezig ben. hij is zo leuk.
   Dus we houden elkaar op de hoogte, en misschien wel tot morgen.
   groetjes
   Wietske

   Verwijderen
 5. Ha Joke,
  Het is de kleine letter q dat klopt, want de p staat al bij april. Ik heb een merklapje waar deze Q geborduurd moest worden.
  Misschien ga ik hem nog borduren over 1 draadje voor in de letterbak.
  Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ist das eine schöne Stickerei, sieht sehr edel aus und kostbar.

  Nana

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hij is enig en een leuke herinnering natuurlijk. Ik ben geen borduurster, maar ik zou me voor kunnen stellen dat je een fijner lapje voor je pronkrol mooier vindt. Ik denk dat ik dat zelf wel zou doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat geniet ik van deze foto's
  Leuke kleuren heb je gebruikt.
  Over de letter P, die komt al in APRIL voor.
  Op oude schoolmerklapjes kom de Q ook tegen als een gespiegelde P
  Stuur je de foto ook nog even naar Berthi?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat de ontwerpster van de lap mij bezoekt. Welkom als volger. De foto is ondertussen al naar Berthi gestuurd.
   Groeten, Joke

   Verwijderen
 9. In de pronkrollen gebruiken wij gewone borduurstof en geen stramien. Margriet schrijft al over een draad uittrekken en daar dan een andere kleur inrijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eine sehr schöne Stickerei.

  Liebe Grüße
  Manuela

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een bericht achterlaat.