Translate

zaterdag 18 mei 2013

De duinhuisjes

Donderdag hebben we met de kantkring een uitstapje gemaakt naar de duinhuisjes in Rockanje. Dit zijn authentiek ingerichte huisjes, die vroeger in de duinen stonden, waar arbeiders in woonden. Voor informatie en een algemene indruk kan je op bovenstaande link klikken. We hebben eerst met elkaar een lekkere koffietafel gehad in het naastgelegen restaurant. Daarna een rondleiding door de diverse huisjes. De gids die ons rondleidde was zelf nog opgegroeid in zo'n huisje. Zij kon ons dus veel uit eigen ervaring vertellen. Er waren natuurlijk bedsteden, met aan het voeteneinde een kribje voor de baby.


Met mooie katoenen dekentjes.


Tussen de bedsteden in was de kelderkast met op de planken het mooie servies.


De kelder liep door tot onder de bedsteden.


Er was een goed gevulde linnenkast.


En een keuken, vol  met emaille goed.


Pure nostalgie allemaal. In de kamer stond een aparte naaimachine


Maar het was niet allemaal zo mooi als het leek. De bewoners waren heel proper, maar leefden vaak in grote armoede. Het gezegde stop over stop komt hier vandaan.


Er was ook nog een tentoonstelling over de band van het vorstenhuis met Voorne-Putten door de eeuwen heen. Deze deken met kruikenzak lag op het bed van opoe.


En er hingen ook twee bevrijdingsrokken.Na de rondleiding werden speciaal voor ons ook nog de kanten mutsen uit het depot gehaald.
We hebben mooie exemplaren gezien met prachtig tule doorstopwerk.En ook de aangezette kantranden waren prachtig.Kortom een heerlijke dag in een mooie omgeving. Al hebben we daar door de regen niet echt van kunnen genieten.

Als laatste wil ik Geralien welkom heten. Gezellig dat je mij wilt volgen. En iedereen bedanken voor de gezellige reacties. Zelf ben ik de laatste week niet zo vaak aan de computer geweest, maar dat hoop ik in het weekeinde in te halen.

Fijne Pinksterdagen en voor morgen is ons zelfs mooi weer beloofd.

Groeten, Joke

7 opmerkingen:

 1. Nooit van de Duinhuisjes gehoord, wat leuk! Ik heb gelijk even op die site gekeken. Ook weer iets om te onthouden of door te geven.
  Wat een prachtige spulletjes. Dat kant, zó mooi!
  Dank je wel voor de mooie foto's. Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou nou wat een mooi blogje laat je zien. Prachtig om te zien allemaal.
  Groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, das sieht ja alles super aus. Das war ganz sicher ein wunderschöner Ausflug.
  Liebe Grüße Grit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dit mooi en wat geweldig dat je dit hebt kunnen bezoeken. Geweldig dat het bewaard is gebleven. De mutsen zijn prachtig, daar is veel tijd aan besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Das hört sich nach einem sehr schönen Ausflug an. Vielen Dank fürs zeigen der Bilder.

  Liebe Grüße
  Manuela

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Joke,
  Dankjewel dat je ons dit allemaal laat zien, ik ben op je site gekomen via Chris.
  Die bedsteden met met er tussen een kast plus keldertrap, die is/ was ook in het huisje recht tegenover ons. Door verbouwing hebben de eigenaren de trap verplaatst naar de keukengedeeltje, (opzij van de bedsteden is er eentje bewaard gebleven en is een piepklein kamertje geworden.

  Ik heb zelf geen blog, mag ik wel een 'volger' van je zijn?

  Groetjes van Jantje
  De kanten voorwerpen zijn mooi.

  En ja, doordat mensen het ook netjes hielden in hun huisje viel de armoede veel minder op. En zelfs tegenwoordig verkijken mensen zich er wel eens op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jantje dank je wel voor je reactie. Natuurlijk mag je me volgen. Jij woont dus dicht bij zo'n huisje. Eerlijk gezegd, denk ik, dat mijn foto's ook een beetje een vertekend beeld geven. Omdat ze nu museum zijn, staan de mooiste stukken in de huisjes uitgestald. Maar niet iedereen zal zo'n uitgebreide set emaille gehad hebben. De mevrouw die ons rondleidde vertelde ons ook meer over het dagelijks leven en bv het eten. En dat was allemaal best karig. Het enige verschil was, dat bijna iedereen in je omgeving in dezelfde omstandigheden leefde.
   Groeten, Joke

   Verwijderen

Gezellig dat je een bericht achterlaat.