Translate

maandag 3 juni 2013

Stoplap

Eigenlijk heb ik nog niet alles verteld over Goes. Ten eerste heb ik niet gezegd dat het zo'n gezellige stad was. En ook niet dat er in het museum mooie handwerkboeken te koop waren. Het fijne was, dat je ze ook in kon kijken. Zo kon ik op mijn gemak het boek van Berthi,  Joke Visser en dit boek inzien.


Het was heel moeilijk kiezen, maar omdat ik er nu maar eentje wilde kopen is het dit boek van Hennie Stevan- Bathoorn geworden. Eigenlijk ook omdat ik op dit moment heel erg in de ban van pronkrollen ben. De rest moet nog maar even op de verlanglijst blijven. Er staan mooie platen in en ook nog een paar patroontjes. Inmiddels zijn de bladzijden al bijna warmgelopen. Zomaar een pagina uit het boek.


En dan de stoplap. Ik ben begonnen met een patroon van Kunst en Vliegwerk.


Het is behoorlijk verslavend. Ik wil steeds weer weten hoe de volgende stop er uit gaat zien. Advies was 12 draads naturel linnen, maar ik had 11 draads. En nu zijn alle ach de stoppen  klaar.Nu had ik onlangs gelezen dat je stoppen niet aan of af moest hechten. Op het voorbeeld plaatje van Kunst en vliegwerk lijkt het of er ook losse draden aan de achterkant doorschemeren. Maar echt weten doe ik het niet. Voorlopig heb ik de draden aan de achterkant los laten hangen, zodat als het moet, ik ze altijd nog kan afhechten, want ik vind het een beetje vreemd. Zo ziet de achterkant er nu uit.Nu alleen de kruissteekjes nog. Er komt geen Seasons greetings op, maar waarschijnlijk mijn naam en jaartal. Mocht iemand over het afhechten wijze raad hebben, dan hou ik me aanbevolen, want dit was echt de eerste poging om een stoplap te maken. Maar zeker niet de laatste, want het is heel leuk en uitdagend om te doen.

Fijne dag allemaal, Joke


10 opmerkingen:

 1. Ohh wat kan jij dat toch goed. Het ziet er zo mooi uit, kan er echt tijden naar kijken.
  leuk he die boeken. Gek maar soms gun ik me geen tijd om boeken te lezen, ik wil alleen maar handwerken........
  ik zie nu je inhuldigingslap nog een keer. Die van jou gebruik ik als leidraad voor mijn kleuren. Ben halverwege, maar het schiet nu natuurlijk niks op.
  Later.... later.....

  doeg
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zelf ook niet zo'n lezer, maar dingen die me interesseren, daar wil ik graag alles van weten. En er staan heel veel mooie foto's van werkstukken in.
   Groeten, Joke

   Verwijderen
 2. Wat word dat mooi. schitterend
  En wat een mooi boek deze ken ik nog niet
  Veel borduurplezier deze week
  Fijne week groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms is het moeilijk om te keiz\en. Maar je koos een prachtig boek! Je stoplap ziet er super mooi uit. Ik heb geen idee over afhechten of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me echt een boek voor jou Joke. Prachtig. En je hebt gelijk de vaart er in gezet. Ik ben een leek op borduurgebied, dus kan niks zinnigs zeggen over dat afhechten. Maar het ziet er al prachtig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi stopwerk en wat een prachtig boek heb je gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik kan je (nog) geen antwoord geven over het afhechten van d stopjes. Ik hoop in het najaar deze cursus te gaan doen bij Tammy v.d. Stelt, want ik vind jouw stopjes prachtig en wil ze ook eens gaan maken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als dat die mooie stoplap is die bij http://sylviawillemiens.blogspot.nl/2013/04/stoplap-update-2.html staat, dan ga je een heel mooie maken.
   Groeten, Joke

   Verwijderen
 7. Wat wordt dat leuk! Mooi boek lijkt me. ja, en Goes is mooi, he. Groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb je een prachtig stoplapje gemaakt, hij is heel lief geworden. Vroeger waren de stoffen die gestopt moesten worden al vaak gewassen en het garen waarmee het gat gedicht werd was nieuw. Vaak kromp het nieuwe garen dan als het de eerste keer gewassen werd. Om te voorkomen dat de draden in de stop strak zouden staan lieten ze de draden loshangen om ze na het wassen af te werken.
  Tegenwoordig hoeft dit natuurlijk niet meer, wij maken de stoppen voor de sier of voor onze pronkrol. Als je het echt volgens de oude methode wilt doen laat je de draadjes hangen. Zelf heb ik ze afgewerkt, vind het altijd wat engig als de boel loshangt. Fijn weekend, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een bericht achterlaat.