Translate

maandag 24 juni 2013

Borduren en nog eens borduren

Het zal jullie inmiddels niet ontgaan zijn dat ik momenteel in de ban van borduren ben. Vanwege de pronkrol ben ik al mijn  oude Ariadnes, Anna's en Specials aan het doorkijken. Het ene na het andere leuke patroon komt te voorschijn. Ik kan werkelijk nog jaren vooruit.
Voorlopig werk ik aan de SAL van Soed Idee. Het 4e deel is gisteren klaar gekomen. De stoplap is zo goed als klaar en de Merklap van Camille heeft ook al een paar randjes. Ze staan bij elkaar op de foto, maar deze is superslecht. Mijn fototoestel is even uitgeleend aan mijn man en deze is gemaakt met mijn mobil.


Omdat het niet leuk is om zulke slechte foto's te laten zien, laat ik jullie wat ouder borduurwerk zien. Tapijten in miniatuur, of te wel poppenhuistapijtjes. Deze zijn allemaal geborduurd op 8 draads stramien. Het eerste tapijt is tevens ook het eerste wat ik maakte. Het patroon heb ik in 1995 op het Dolls House Festival in Londen gekocht. Helaas weet is nu even niet meer van wie. Het is 26 x 17,5 cm. Met 1 draadje DMC geborduurd.


Na nog een paar op deze manier geborduurd te hebben, ontdekte ik bij toeval DMC medicis borduurwol. Dit leek mij nog authentieker als DMC katoen en ook dit werkte op 8 draads stramien. Hij is 22 x 18 cm en komt waarschijnlijk uit een poppenhuisblad.


De derde komt uit het boek van Janet Granger : Miniature Needlepoint Carpets. Het is 20 x 20 cm.


De vierde komt uit het boek Dolls'House Needlecrafts van Venus A. Dodge. Deze is maar 18,5 x 12,5 cm.

Aan het kopen van dit boek zit nog een gek verhaal vast. Ik had over het boek gelezen in een van de poppenhuisbladen en dit leek mij wel wat. Omdat we in 1996 weer naar het Dolls House Festival gingen, leek het mij handig om het maar gelijk in Londen te kopen. Daar had je veel boekenwinkels in Charing Cross Road en daar kwamen we toch ook voor mijn man. Na in een aantal winkels gevraagd en gekeken te hebben had ik nog steeds mijn boek niet gevonden. Tot we langs een speciale Dames boekenwinkel liepen. Hier moesten toch wel handwerkboeken te vinden zijn. Mijn man bleef buiten. Eenmaal binnen kwam ik tot de ontdekking dat het een heel ander soort Dames winkel was. Toen ik weer buiten kwam stond manlief te lachen. Hij had dus al eerder door dat dit een speciaalzaak voor lesbienes was. Uiteindelijk vond ik het boek op de beurs.

Dank jullie voor de aardige reakties en welkom voor Lejanne en Renée.
Het regent hier al weer, dus een goede dag om weer eens wat te borduren.

Groeten, Joke

dinsdag 18 juni 2013

SAL en nieuwe letterlap

De SAL van Soed Idee houdt mij nog steeds in zijn haar ban. Zondagavond was het derde deel al weer af en begon het wachten op het vierde deel.


Omdat het wachten op het volgende deel mij soms wat te lang duurt en ik toch graag een borduurtje wilde, waaraan ik zomaar door kon werken, ben ik aan aan ander letterlapje begonnen. Het stond een paar dagen geleden op het blog van Annelein. De merklap van Camille.

Het verhaal staat bij Annelein en dat ga ik nu niet klakkeloos overnemen. Dit kunnen jullie bij haar lezen. Het blog van Annelein staat trouwens vol met mooi borduurwerk en projecten. Echt een aanrader.
Het patroon komt oorspronkelijk bij Ouvragesdedames vandaan. De eerste twee randen staan er al bijna op en met dit warme weer zal er nog wel even in de schaduw geborduurd worden.

Verder wil ik jullie nog een mooie dag toewensen.
Groeten, Joke

zaterdag 15 juni 2013

Karperhoeve

Vandaag was het Midden Delflanddag en er is dan veel te beleven op de Karperhoeve. Onder de koffie viel er nog een stevige bui, maar daarna konden we toch op de fiets naar het buitengebied.Er is altijd een bonte mengeling van activiteiten. Kinderspelen, huifkartocht, boottocht, paarden, demonstraties en kramen met allerlei streekproducten en handvaardigheid. Maar mijn belangrijkste reden is toch wel de diverse handwerkdemonstraties en de quilt en handwerktentoonstelling. De meeste quilts hangen gewoon in de oude grupstal, die nog echt gebruikt wordt. In de stal staat ook altijd mijn vriendin Leni in Zeeuwse klederdracht.


Vaak samen met haar dochter, maar die kon er vandaag helaas niet bij zijn. 

Haar opoe kwam uit Zeeland en zij draagt de originele kleding van haar opoe.

Zomaar een paar van de quilts. Deze is van Ineke.

Ze was er vanochtend zelf niet, maar aan het label te zien, moet het een ode aan haar kat zijn.

Een mooie huisjesquilt.

De quilt van Ria, waar zij het vorig jaar nog aan werkte en die nu af was.


En toen hing er tot mijn verbazing en verrassing dit.

Een stukje pronkrol. Dus gelijk mijn man gevraagd om die maar eens goed van dichtbij op de foto te zetten.Dat was even genieten. Ook hing er mooi borduurwerk. Deze met zwart geborduurde lap vond ik erg mooi.

Ook deze zwangere dame stond gemoedelijk in de stal de bevalling af te wachten.


Er waren nog veel meer quilts en mooi handwerk, maar dit is zomaar een impressie.

In mijn vorige blogje schreef ik wel dat deel 2 klaar was, maar vergat ik de foto te laten zien.


Dan wil ik ook Lejanne welkom heten. Ik hoop dat je het naar je zin hebt. En iedereen bedanken voor de gezellige reacties. Ik ga nu lekker koffie zetten en nog even verder deel 3 van de SAL van Soed Idee.

Prettige zondag (vaderdag) en groeten van Joke

zondag 9 juni 2013

Zomaar een week

Toen ik woensdag mijn blogje plaatste had ik nog geen idee wat de rest van de week mij zou brengen. Het was heerlijk weer en ik probeerde in de tuin te werken aan de hexagonnetjes. Dit was geen succes want ze waaiden uit mijn dekseltje. En witte hexagonnetjes en tuinaarde gaan niet samen. Daarna nog borduren geprobeerd, maar ook mijn patroon bleef niet liggen.

Donderdag na het zwemmen kwam ik Jo tegen en die vertelde me dat ze een oude cursusbijlagen uit de Anna had, waar een stekenlap in stond. We konden wel wat afspreken zodat ik het kon zien. Zij had het boek van Hennie Stevan-Batshoorn op het blog gezien en wilde graag het ISBN nr zodat ze het kon bestellen. 's Middags dus gezellig op de thee gegaan en ik kwam thuis met een patroon om te kopiëren en nog iets moois, maar daarover later.


Alweer een leuk werkstuk om te gaan maken voor de pronkrol.

Zaterdagochtend besloten we om weer eens naar de boekenmarkt in de Windwijzer in Vlaardingen te gaan. Daar is ook een weggeefwinkel en we konden dan gelijk wat spulletjes afgeven. In de weggeefwinkel viel ik al gelijk met mijn neus in de boter. De mevrouw die mij van de vorige keer nog kende, vertelde dat ze een paar lapjes had. Het meeste was gordijnstof, maar er lag ook een flinke lap katoen, wat verdacht veel op quiltstof leek. Die mocht ik zomaar meenemen. Ik denk wel dat het quiltstof is, maar zie geen merknaam of id in de zelfkant. Wel is de stof 1.10 breed. Een mooi lap van 3 meter en ook nog een stukje handwerkjute om op de borduren.


Dit was een heel mooie verrassing. Opgetogen ging ik naar de boekenmarkt. Ook daar vond ik 4 handwerkboeken die ik wel wilde kopen.


In het rechtse boekje staan ook mooie voorbeelden van borduren met kralen.
De twee volgende boeken waren twijfelgevallen maar die bleek ik bij thuiskomst al te hebben.


Dit is geen ramp, want ze waren niet duur. Mocht iemand ze graag willen hebben dan wil ik ze wel tegen verzenkosten opsturen. (er staat rechts bovenin een contactknop) Anders gaan ze naar de handwerkverkoping voor het goede doel. 

Toen ik na de lunch nog even hier naar het winkelcentrum ging, bleek daar ook een boekenkraam te staan.
En ook zij hadden handwerkboekjes en weer vond ik iets interessants.


Het eerste boekje is een herdruk van een oud handwerkalbum uit 1886. Er staan mooie getekende voorbeelden in, zoals deze.


Verder nog een DMC boekje en een Anna.


Een mooie score voor deze week en heel veel inspirerende projecten voor de nog te doen lijst.

Tot slot heb ik vandaag geborduurd aan de SAL van Soed idee. Het tweede deel is nu ook af. Dat kan ik wegleggen tot zaterdag, want dan komt deel 3.

Door het mooie weer en mijn veel op pad zijn, heb ik deze week het reageren op blogs wel een beetje verwaarloosd. Ik kijk meestal wel meteen, maar voor het reageren heb ik iets meer tijd nodig en dat doe ik dan later. Alleen is dat later nu niet altijd gekomen. Voorlopig ga ik dus nog even bijlezen.

Fijne avond verder en groeten van Joke.

woensdag 5 juni 2013

SAL Soed Idee

De laatste 2 avonden heb ik lekker aan de SAL van Soed Idee gewerkt. Het eerste deel is klaar en er moet nu tot zaterdag gewacht worden op het tweede deel. Het is op iets fijnere stof geborduurd, omdat ik het lapje graag in de pronkrol wil opnemen. Er zijn nu 126 draadjes op 10 cm en zo komt het lapje op 24 cm.


De rand heb ik iets verder gemaakt als op het patroon, omdat de draad nog niet op was en ik het zonde vond om af te hechten. Hopelijk verandert de rand niet in het volgende deel.  De foutjes heb ik eruit gelaten. Dat kon ik niet over mijn hart krijgen om die bewust te maken. Waarschijnlijk zal ik in de rest per ongeluk  wel wat fout doen.

Toen wij laatst met de kantkring in de De Duinhuisjes  waren, kwam tijdens de lunch het verhaal op pronkrollen.  Die waren te zien geweest op de kringenpresentatie in Barneveld  Deventer. Jo vertelde toen dat ik hier ook aan begonnen was. Zij had zelf nog wel een patroon voor mij en Truus had het boekje van de tentoonstelling in De Timmerwerf nog. Die tentoonstelling is destijds helemaal aan mijn aandacht ontsnapt terwijl ik er betrekkelijk dicht bij woon. 


Dit mocht ik van haar hebben en ze had ook nog een patroon van blackwork met bijpassend lapje wat ze ooit in Denemarken had gekocht. Dit mocht ik ook hebben, omdat ze dacht dit niet meer te gaan maken. Een stapel boeken met diverse technieken kon ik van haar lenen. Allemaal heel spontaan. Inmiddels ben ik dus al aardig ingelezen en liggen er al diverse projecten op uitvoering te wachten.
Dit is gelijk het leuke van de kantkring. We maken allemaal kant, maar iedereen heeft er daarnaast nog andere hobby's bij en ook die delen we.

De oplossing voor het probleem met wel of niet afhechten, denk ik gevonden te hebben. Nu nog de laatste kruissteekrand aan de lap maken en dan mogen jullie het weer zien.

Fijne zonnige dag verder, Joke maandag 3 juni 2013

Stoplap

Eigenlijk heb ik nog niet alles verteld over Goes. Ten eerste heb ik niet gezegd dat het zo'n gezellige stad was. En ook niet dat er in het museum mooie handwerkboeken te koop waren. Het fijne was, dat je ze ook in kon kijken. Zo kon ik op mijn gemak het boek van Berthi,  Joke Visser en dit boek inzien.


Het was heel moeilijk kiezen, maar omdat ik er nu maar eentje wilde kopen is het dit boek van Hennie Stevan- Bathoorn geworden. Eigenlijk ook omdat ik op dit moment heel erg in de ban van pronkrollen ben. De rest moet nog maar even op de verlanglijst blijven. Er staan mooie platen in en ook nog een paar patroontjes. Inmiddels zijn de bladzijden al bijna warmgelopen. Zomaar een pagina uit het boek.


En dan de stoplap. Ik ben begonnen met een patroon van Kunst en Vliegwerk.


Het is behoorlijk verslavend. Ik wil steeds weer weten hoe de volgende stop er uit gaat zien. Advies was 12 draads naturel linnen, maar ik had 11 draads. En nu zijn alle ach de stoppen  klaar.Nu had ik onlangs gelezen dat je stoppen niet aan of af moest hechten. Op het voorbeeld plaatje van Kunst en vliegwerk lijkt het of er ook losse draden aan de achterkant doorschemeren. Maar echt weten doe ik het niet. Voorlopig heb ik de draden aan de achterkant los laten hangen, zodat als het moet, ik ze altijd nog kan afhechten, want ik vind het een beetje vreemd. Zo ziet de achterkant er nu uit.Nu alleen de kruissteekjes nog. Er komt geen Seasons greetings op, maar waarschijnlijk mijn naam en jaartal. Mocht iemand over het afhechten wijze raad hebben, dan hou ik me aanbevolen, want dit was echt de eerste poging om een stoplap te maken. Maar zeker niet de laatste, want het is heel leuk en uitdagend om te doen.

Fijne dag allemaal, Joke


zaterdag 1 juni 2013

Goes

Dinsdag ben ik samen met mijn zus een dagje naar Goes geweest. We waren nog nooit in Goes geweest en in Historisch Museum de Bevelanden is een mooie collectie Merklappen te zien. Er was ook nog een speelgoedtentoonstelling. Dit leuke fornuisje deed ons gelijk aan vroeger denken. Zo'n fornuisje waar je echt op kon koken met van die Esbit blokjes. Helaas vatte bij ons het hele fornuisje vlam en mijn vader gooide het pardoes het raam uit.


Ook stond er een mooie blikken auto.Maar we kwamen natuurlijk voor de merklappen. Ze waren niet makkelijk te fotograferen omdat alles achter glas zat. Allereerst een eenvoudig schoollapje.Daarna dooptasjes uit Marken.


Een stoplap met een aparte binnenrand en heel mooie stoppen.


Een mooie biedemeijer merklap.En tot slot nog een koffer van een marskramer, vol met kantjes en bandjes.We wilden zelf natuurlijk ook nog wel winkelen en vroegen de mevrouw achter de kassa van het museum of er ook nog handwerkwinkels in de buurt waren. Zij wist dit niet, maar de conservator van het museum pakte een plattegrondje en tekende daar alle interessante winkels in hobby, handwerk en stoffen in. Zo kon het gebeuren dat mijn zus de groene aftelstof voor haar kaartkleed kon kopen en ikzelf ook nog een mooi stukje linnen. We troffen het zelfs dat er markt was en door het mooie weer konden we heerlijk over de markt slenteren.

Vandaag begint er een SAL van een oud schoollapje bij  Atelier Soed Idee en het lijkt me erg leuk om mee te doen.
Ook komt vandaag de uitslag van het Bloggers Quilt Festival. Ik ben benieuwd wie er gewonnen hebben. Of mijn favorieten er ook bij zitten.

Allemaal een heel fijn weekend en groeten van Joke.