Translate

zaterdag 9 februari 2013

Mijn eerste grote quilt

In  2000 volgde ik een cursus poppenhuisquiltjes maken bij Quilterscorner in Vlaardingen. Quilten was helemaal niet mijn ding en toen ik de tip van een vriendin kreeg, had ik zo iets van "Dit is niets voor mij".
Toen ik toch maar even in de winkel ging kijken, was ik meteen verkocht. Het zag er zo leuk uit, dat ik mij op gaf. Ik had direct de smaak te pakken en ook de volgende cursus deed ik weer mee. Daarna ben ik doorgegaan met poppenhuisquiltjes maken. Grote vond ik wel mooi maar niet interessant. In 2001 hing daar een voorbeeld van een pakket voor een ster quilt. Inmiddels wist ik hoe ik een logcabin kon tekenen en aanpassen en ik maakte hem in het klein.
Gerda kocht het grote pakket en wilde die gaan maken. Samen hebben we alle stroken gesneden en ik heb haar op weg geholpen. Niets meer van gehoord totdat ze ging opruimen en een aantal spulletjes aan Maike gaf. Daar werd het ook opgeborgen totdat Maike het mee naar les bracht, met de vraag of het wat voor ons was. Het leek mij wel erg leuk om te hebben, omdat ik ook het kleintje al had gemaakt. Dus kreeg ik vorige zomer het derdehands pakket van de ster quilt. Thuis gekomen meteen aan de slag gegaan.
Inmiddels zat hij tegen de kerst in elkaar en kon ik gaan quilten. Toen bleek dat ik dat nu net niet geleerd had. In het klein quilt je een paar steekjes in de ditch en dat is het. Eerst heb ik de ster rondom in de ditch gequilt, maar echt tevreden was ik niet. Dus werd hij weer opgeborgen en was met de kerst niet klaar.
Nu toch maar weer opgepakt en in het vierkant naast de ditch gequilt. (nog niet helemaal af) Dit leek er al meer op. Maar met de ster had ik meer moeite. Vandaar dat ik jullie wil uitnodigen om kritiek (graag met tips hoe het beter kan) te leveren. Vandaag heb ik een rolletje Sulky goud gekocht en daar heb ik een paar proefdraadjes van in het geel gedaan. Kan dit, of is er een betere manier ?
Ik hoop dat het een beetje te zien is. Barst maar los.
Nog even ter verduidelijking en nu hoor ik jullie in gedachten al lachen. Mijn eerste grote quilt is 50 x 50 cm en het kleintje er bovenop is 7,5 x 7,5 cm

Verder wil ik mijn nieuwe volgers begroeten. Hartelijk welkom. En ook iedereen bedanken voor de aardige reacties.

Na het blog over mijn tante, had ik het adres aan een paar van haar kinderen gestuurd. Een van haar dochters  stuurde mij gisteren nog een foto van haar knijperzak. Bedankt Corrie.
Verder wens ik jullie een goed weekend en zien jullie ook al zo uit naar de handwerkbeurs in Zwolle.

Groeten, Joke

6 opmerkingen: 1. Ik quilt zelf nog niet zolang met de hand, dus kan je niet echt tips geven. Echt fout kan het nooit gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Das wird ein schöner Quilt.

  Liebe Grüße
  Manuela

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Halllo Joke,
  Ik zag op mijn blog dat je mij gaat volgen. Ik zal je ook bij mijn blogs vermelden die ik volg. Ik ben ook een beginneling in blogland, maar wat is het leuk. En zo leuk om reacties te krijgen. Je maakt mooie dingen voor een poppenhuis o.a. ?
  Groet Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pffff, moeilijk om advies te geven hoor. Ieder heeft toch zo haar eigen smaak. Als ik het goed zie, heb je de steekjes in de omslag van de naadjes gemaakt, dus door dubbele stof. Is dat zo? Ik zou de steekjes aan de andere kant van de naad maken, dus door de enkele stof. Makkelijker en dat wordt mooier. Maar gewoon doen wat jij het mooiste vind hoor. Succes er mee en goed dat je hem afmaakt. Leuk dat je het verschil in grootte laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je advies Chris. Hier had ik niet aan gedacht. Helaas ben ik gisteren al op deze manier verder gegaan. Ik ga dit zeker onthouden voor de volgende keer.
   Groeten, Joke

   Verwijderen
 5. Eigenlijk zijn er zoveel manieren om te quilten, in the ditch, ernaast, in figuren... Eigenlijk moet je gewoon verschillende technieken zien, misschien bij vriendinnen, op een tentoonstelling of in een winkel om de verschillen te zien. En bij verschillende winkels worden workshops gegeven. Maar het is maar net wat je zelf mooi vind. Dat goud draadje vind ik wel mooi, quilt het niet lastig? Ik werk zelf met Yli garen dat vind ik fijn quilten.
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een bericht achterlaat.