Translate

vrijdag 8 maart 2013

Oude spulletjes.


Als ik zo een rondje langs de diverse blogs maak, kan ik soms bijna jaloers worden op de mensen die nog handwerkspullen van zichzelf hebben van vroeger. Ook ik heb een schoollapje gemaakt en weet nog hoe gretig ik was om een randje af te maken. Dan mocht ik aan de volgende, iets moeilijkere rand beginnen. Helaas dat lapje is in de loop der tijd verloren gegaan. Maar tot mijn verbazing vond ik pas bij het opruimen een open randen lap waar ik op het naaischool aan gewerkt had. Daar zat ik als 13 jarige al op. Het was geweldig dat ik nu mijn eigen kleding kon leren naaien. Trouwens ook voor mijn moeder en zusje, want dat had ik wel moeten beloven om er naar toe te mogen. Je kon er zelfs doorgaan met de coupeuse opleiding. Ik heb er uitgebreid patroontekenen geleerd en er moest ook een open randen lap gemaakt worden. Helaas is die nooit afgekomen, omdat de opleiding ophield met bestaan. Het ziet er best wel vuil uit, maar ik durf hem nog niet te wassen. Aan de achterkant zitten niet afgewerkte stukjes.

Ik kan deze lap in ieder geval gebruiken als ik ooit een pronkrol wil gaan maken. Maar deze staat voorlopig op de verlanglijst.
Verder heb ik nog een oude zak, die de vrouwen vroeger onder hun rok droegen. Deze hebben wij van de eigenaresse, de oma van mijn man gekregen.  De lintjes om hem vast te maken zijn er helaas af.Ook heb ik nog een oud stukje handwerkgereedschap. Enig idee, wat dit is?
Het is een zeilmakers vingerhoed. Of eigenlijk handbeschermer, met dezelfde functie als onze vingerhoed. De naald werd met het ronde metalen gedeelte door de zware stof geduwd. Hij werd zo gedragen.


Deze is van mijn vader geweest, die zeilmaker van beroep was. Hij maakte zeilen voor schepen, maar ook dekzeilen voor vrachtwagens. En soms zelfs tenten. Eigenlijk heb ik van hem het naaien op de elektrische naaimachine geleerd. Alleen deed hij dat op zijn werk op grotere en zwaardere machines.
Zaterdag hebben wij een familiedag met alle nog levende nakomelingen van onze vader. Vandaar dat er allerlei herinneringen boven komen.

Rest mij nog Dorothea welkom te heten. Gezellig dat je erbij bent.

Prettig weekend

Joke

8 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je nog zo veel hebt van vroeger!
  Ik ben in de loop der jaren alles kwijtgeraakt. Inclusief de kennis van patroontekenen......
  Heel veel plezier zaterdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Joke,
  Leuk al die oude spulletjes. Mijn vader naaide ooit een tent waarmee wij op vakantie gingen. Ik denk dat ook ik van hem dat naaien op een machine geleerd heb.
  Fijne familiedag.
  Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel Joke dat ik welkom ben.
  En ook bedankt voor je opmerkingen op mijn berichten.
  Van vroeger heb ik bijna niets meer, alles is verdwenen, behalve een van mijn eerste telpatroon-kruissteekborduurwerkjes. Daar ben ik dan ook heel zuinig op.
  groeten van Dorothea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat verschrikkelijk leuk! Ik ben dol op die oude spulletjes die een hele geschiedenis achter de rug hebben. Gelukkig dat je die open-randen lap nog wel hebt. Wonderlijk dat die opleiding ophield. Vond je dat niet vreselijk jammer?
  Ik heb nog nooit zo'n zeilmakers vingerhoed gezien, zelfs nooit van gehoord. Wat bijzonder! Ook de herinnering er aan. Heel veel plezier morgen met de familie. Veel herinneringen delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn oudste zoon: Wat is dat nou weer? Ga je dat ook kopen? Haha. Neen, zeilen maken is niet het eerste wat op het lijstje staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Liebe Joke,
  das ist toll, dass Du die SAchen zeigst.

  Liebe Grüße Grit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ein toller Segelmacherfingerhut, noch nie sowas gesehen. Und diese Arbeit von Dir ist toll.

  Nana

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk die oude handwerkjes en gereedschappen. Mijn oudste zus was ook coupeuse, zelfs lerares. Daar heb ik veel van geleerd. Zij was 10 jaar ouder dan ik. Vandaag precies 15 jaar geleden is ze overleden!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een bericht achterlaat.